କଟା ଫଳରେ ଲୁଣ ପକାଇ ଖାଉଛନ୍ତି କି ? ଜାଣିରଖନ୍ତୁ ଏହା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଉପରେ ପଡିଥାଏ କିଭଳି ପ୍ରଭାବ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଫଳ ବେଶ ଲାଭଦାୟକ, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଥର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଫଳ ଖାଇଥା’ନ୍ତି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କିଛି ଲୋକ ସ୍ମୁଦି ତିଆରି କରନ୍ତି ଏବଂ କେହି କେହି ଏହାକୁ କଞ୍ଚା ଖାଆନ୍ତି | ଏହା ବ୍ୟତୀତ କିଛି ଲୋକ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚିବା ପରେ ଫଳ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ରଖିଥାନ୍ତି। ଏହି ଉପାୟରେ ଫଳ ଖାଇବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଫଳ ଉପରେ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳି ନଥାଏ। ଯେଉଁ କାରଣରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିପାରେ।
ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ :
ଯେତେବେଳେ ବି ତୁମେ ଏହା ଉପରେ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚିବ, ତୁମେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇବ ନାହିଁ। କାରଣ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ ଫଳ ଉପରେ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚନ୍ତି, ଏହାର ଜଳ ଫଳରୁ ବାହାରିଥାଏ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ତୁମେ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇବ ନାହିଁ ଯେପରି ତୁମେ ଆଗରୁ ପାଇପାରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଲୁଣ ଫଳର ପ୍ରାକୃତିକ ଗୁଣକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, ବିଶେଷତଃ ପୋଟାସିୟମର ପରିମାଣ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଫଳଟି ସୁସ୍ଥ ରହେ ନାହିଁ।
କିଡନୀ ସମସ୍ୟା :
ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ ଲୁଣ ମିଶାଇ ଫଳ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ କିଡନୀ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ। କାରଣ ଲୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ଜଳ ପରିସ୍ରା ଏବଂ ଝାଳ ଆକାରରେ ଶୀଘ୍ର ବାହାରକୁ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କରେ। ସେଥିପାଇଁ ନିୟମିତ ଏହା କରିବା କିଡନୀ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ।
ଓ୍ୱାଟର ରିଟେନସନ :
ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଜଳ ଧାରଣ କ୍ଷମତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇପାରେ। ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ଫୁଲିଲା ପରି ଦେଖାଯାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ହାତ ଏବଂ ପାଦରେ ବେଳେବେଳେ ଫୁଲା ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଲୁଣ ମିଶାଇବା ପରେ ଆଦୌଫଳ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ଶରୀରରେ ଲୁଣର ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି :
ଯଦି ଆପଣ ଲୁଣରେ ସିଞ୍ଚିତ ଫଳ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଲୁଣର ପରିମାଣ ବଢାଇପାରେ। ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍। ଦିନସାରା ଆପଣ ପନିପରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣ ଖାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଫଳ ଉପରେ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଶରୀରରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ଆଣିପାରେ। ଯେଉଁ କାରଣରୁ ବିପି ଏବଂ ହୃଦୟ ପରି ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ଉପୁଜେ।