ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁଯାଇ ଭୁଲରେ ଲେମ୍ବୁ ସହିତ ଏହିସବୁ ଜିନିଷ କେବେ ବି ଖାନ୍ତୁ ନାହିଁ

0

ପ୍ରତିଦିନ ଆମେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ଲେମ୍ବୁର ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ । ଏହା ଆମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାଦ୍ୟର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱାଦ ଥାଏ ଯାହା ହଜମ ଉପରେ ଭଲ କିମ୍ବା ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯେତେବେଳେ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ଏକତ୍ର ମିଶ୍ରିତ ହୁଏ, ଏନଜାଇମ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଏହା ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ବିଷାକ୍ତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ ।

ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ଉପରେ ଭଲ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କ୍ଷୀର ସହିତ ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏହା ଥଣ୍ଡା କିମ୍ବା ଆଲର୍ଜି ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ସେହିଭଳି ଲେମ୍ବୁ ସହିତ ଅନେକ ଜିନିଷ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁଯାୟୀ ଏହିପରି ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତୁ…

-ଲେମ୍ବୁ ଓ ଅମୃତଭଣ୍ଡା : ଅମୃତଭଣ୍ଡା ସହିତ ଲେମ୍ବୁ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ ଅସନ୍ତୁଳନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ । ଏହା ସହିତ ରକ୍ତହୀନତାର ଶିକାର ହୋଇପାରେ । ଏହି ମିଶ୍ରଣ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବିପଜ୍ଜନକ ଅଟେ ।

-ଲେମ୍ବୁ ଓ ଦହି : ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁଯାୟୀ ଦହି ଓ ଲେମ୍ବୁ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଖଟା ଫଳ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ । ଏହା ସହିତ ଅଧିକ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେବ । ଥଣ୍ଡା, ସାଇନସ୍ କିମ୍ବା ଆଲର୍ଜି ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ ।

-ଲେମ୍ବୁ ଓ କ୍ଷୀର: କ୍ଷୀର ସହିତ ଖଟା ଜିନିଷ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏହି କାରଣରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବଦହଜମି ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିପାରେ । ତେଣୁ କ୍ଷୀର ପିଇବାର ପ୍ରାୟ ଏକ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା ପରେ ଲେମ୍ବୁ ଖାଆନ୍ତୁ ।

-ଲେମ୍ବୁ ଓ ଟମାଟୋ : ସାଧାରଣତଃ ସାଲାଡରେ ଲେମ୍ବୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଅନୁଯାୟୀ, ଟମାଟୋ ଉପରେ ଲେମ୍ବୁକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏହା ଶରୀରର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ।

Leave a comment