ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ ସଜନା ଶାଗ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶାଗରେ କିଛି ନା କିଛି ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ରହିଛି। ସେହିପରି ସଜନା ଶାଗ ଆମ ଶରୀର ପକ୍ଷେ ହିତକର ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ଶାଗ, ଫଳ ଓ ଫୁଲ ଖାଇବାକୁ ଲୋକମାନେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ସଜନା ଶାଗକୁ ଇଂରାଜୀରେ ଡ୍ରମଷ୍ଟିକ ଲିଫ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। କେହି କେହି ଏହାକୁ ବାରମାସୀ ଛୁଇଁ ବୋଲି କହିଥାଆନ୍ତି। ଏଥିରେ ପ୍ରୋଟିନ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଆଇରନ୍, ଆମିନୋ ଏସିଡ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ସି ଭରପୂର ଅଟେ। ସଜନା ଶାଗରେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ଅଟେ। ଏହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟିଫଙ୍ଗାଲ୍, ଆଣ୍ଟିଭାଇରାଲ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଡେପ୍ରେସାଣ୍ଟ ଗୁଣ ରହିଛି। ଏହାର ପତ୍ରଠାରୁ ମଞ୍ଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ । ସଜନା ଶାଗରେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ଅଛି ଯାହାକୁ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ।
ସଜନା ପତ୍ର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥାଏ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ। ସଜନାରେ କ୍ଲୋରୋଜେନିକ୍ ଏସିଡ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପରେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ।
ସଜନା ପତ୍ର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ଏହାର ପତ୍ରରେ ଫାଇଟୋନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ଅଟେ ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଦୃଢ କରିଥାଏ । ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ସଂକ୍ରମଣ ସହିତ ଲଢ଼ିବାରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ସଜନା ପତ୍ରରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ଆଇରନ୍ ଭରପୂର ଥାଏ।
ସଜନା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଥକାପଣର ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିଥାଏ। ସଜନା ପତ୍ରରେ ଆଇରନ ଭରପୂର ଥିବାରୁ ନିଦ୍ରା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ସଜନା ପତ୍ରରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ୍ ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହାଡ ମଜବୁତ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଯାଏ । ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଏବଂ ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ସହିତ ଲଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ସଜନା ଶାଗ ଆଖିର ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଏଥିରେ କ୍ୟାରେଟିନ ରହିଛି ଯାହା ଶରୀରକୁ କୋଷ କ୍ଷୟରୁ ରକ୍ଷା କରେ।
ସଜନା ଶାଗରେ ଭିଟାମିନ ଥିବାରୁ ସ୍ନାୟୁର କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ତ୍ୱରିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହାର ପତ୍ରର ରସକୁ ପିଇଲେ ଆମାଶୟ, ଡାଇରିଆ, ହଇଜା ଏବଂ ଜଣ୍ଡିସ ଭଳି ରୋଗ ଭଲ ହୋଇଯାଏ।