ଶରୀରରେ ଏହି ଭିଟାମିନ୍ ଅଭାବରୁ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହୁଏ!

ଆପଣ ପ୍ରାୟତଃ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା କହୁଥିବାର ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଆଖିକୁ ସୁସ୍ଥ ବା ତୀକ୍ଷ୍ଣ କରିବାକୁ ଯଦି ଚାହାଁନ୍ତି ତେବେ ଗାଜର ଖାଆନ୍ତୁ, ସବୁଜ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତୁ ଓ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ। ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗର ଖାଦ୍ୟ ଆଖି ପାଇଁ ଭଲ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏହା ଶରୀର ଏବଂ ଆଖିକୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯୋଗାଇଥାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଜୀବନଶୈଳୀ ଯେପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆଖି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି। ଇଲୋକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଗ୍ୟାଜେଟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ ଲାପଟପରେ କାମ କରିବା ଆଖି ଉପରେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆଖିକୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତିକୁ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ରଖିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ। ଏହା ଆଖିର କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ।
ଭିଟାମିନ୍ ଏ- ଆଖି ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଭିଟାମିନ୍ ତାଲିକାରେ ପ୍ରଥମ ନାମ ହେଉଛି ଭିଟାମିନ୍ ଏ। ଯାହାକୁ ରେଟିନୋଲ୍ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଆଖିକୁ ଆର୍ଦ୍ର ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା କର୍ଣ୍ଣିଆ ସ୍ତରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଭିଟାମିନ୍ ‘ଏ’ର ଗୁରୁତର ଅଭାବ ଅନ୍ଧରକଣା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଭିଟାମିନ୍ ଏ ରେଟିନା କ୍ଷତିକୁ ମଧ୍ୟ ରୋକିଥାଏ। ଭିଟାମିନ୍ ଏ’ର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଗାଜର, ବ୍ରୋକୋଲି, ପାଳଙ୍ଗ, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା, ହଳଦିଆ ପନିପରିବା, କ୍ୟାପ୍ସିକମ୍ ଏବଂ କଖାରୁ ଖାଆନ୍ତୁ।
ଭିଟାମିନ୍ ବି – ଭିଟାମିନ୍ ବି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଆଖି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଯେଉଁଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି୧, ବି୨, ବି୩, ବି୬ ଏବଂ ବି୧୨ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ଭିଟାମିନଗୁଡ଼ିକ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ ଚାପ ହ୍ରାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ଏହା ଆଖିକୁ ମୁକ୍ତ ରାଡିକାଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତିରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ। ଭିଟାମିନ୍ ବି କର୍ନିଆ ଏବଂ ରେଟିନାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଗ୍ଲୁକୋମାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଭିଟାମିନ୍ ବି ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା, ଡାଲି, କ୍ଷୀର, ଦହି ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ମଞ୍ଜି ଖାଆନ୍ତୁ। ନନ୍-ଭେଜ୍ ରେ, ଚିକେନ୍, ଟର୍କି, ସାଲମନ, କଲିଜା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାଂସ ଖାଆନ୍ତୁ।
ଭିଟାମିନ୍ ସି – ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତିକୁ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ରଖିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ। ଭିଟାମିନ୍ ସିକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ଯାହା ଆଖିକୁ ମୁକ୍ତ ରାଡିକାଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରେ। ଭିଟାମିନ୍ ସି କୋଲାଜେନ୍ ସଂଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ କ୍ଷତ ଉପଚାରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ବିଶେଷକରି କର୍ନିଆ ଏବଂ ସ୍କ୍ଲେରାରେ। ବୟସ ସହିତ ଭିଟାମିନ୍ ସି ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ରେଟିନା କ୍ଷତିକୁ ରୋକିପାରେ। ଏଥିପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଭରପୂର କମଳା, ଅଙ୍ଗୁର, କିୱି, ଆମ୍ବ, ପଣସ, ପପେଇ, ତରଭୁଜ, ଷ୍ଟ୍ରବେରୀ, ବ୍ଲୁବେରୀ ଖାଆନ୍ତୁ। ଟମାଟୋ, ଲେମ୍ବୁ, ସବୁଜ ପନିପରିବା, ବ୍ରୋକୋଲି, ଫୁଲକୋବି, ପାଳଙ୍ଗ, ମିଠା ଆଳୁ, ଶାଲଗମ ଖାଆନ୍ତୁ।
ଭିଟାମିନ୍ ଡି – ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଆଖି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଭିଟାମିନ୍ ଡି ରେ ଫୁଲା-ବିରୋଧୀ ଗୁଣ ଅଛି। ଯାହା ଆଖିକୁ ଶୁଷ୍କତା, ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ରେଟିନା କ୍ଷୟରୁ ରକ୍ଷା କରେ। ଭିଟାମିନ୍ ଡିର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଅଣ୍ଡାର କୁକୁର, ଗାଈ କ୍ଷୀର, ସୋୟା କ୍ଷୀର, କଡ୍ ଲିଭର ତେଲ ଏବଂ ସାଲମନ ମାଛ ଖାଆନ୍ତୁ।
ଭିଟାମିନ୍ ଇ- ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ ଇର ଅଭାବ ଆଖି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଅନେକ ଆଖି ରୋଗ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ ଚାପ ସହିତ ଜଡିତ। ଯାହା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଅସନ୍ତୁଳନ। ଏଥିପାଇଁ, ଭିଟାମିନ୍ ଇ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ। ଏହା ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ରେଟିନା କ୍ଷୟର ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ। ଭିଟାମିନ୍ ଇ ପାଇଁ ଆଭୋକାଡୋ, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା, ବାଦାମ, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଏବଂ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଖାଆନ୍ତୁ।
Disclaimer: ଏହି ଆର୍ଟିକିଲରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶ କେବଳ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ନେବା ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା କୌଣସି ରୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପୂର୍ବରୁ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ।