ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ କାଶ କାହିଁକି ହୁଏ? କାରଣ ଜାଣନ୍ତୁ

ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ସାରା ଭାରତରେ ଥଣ୍ଡା, କାଶ ଏବଂ ଗଳା ସଂକ୍ରମଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାରଣ ସାଧାରଣତଃ ଏପରି ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଶୀତ ଋତୁରେ ଅଧିକ ଦେଖାଯାଏ। ଡାକ୍ତରମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବର୍ଷ କେବଳ ପାଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନେକ କାରଣ ମିଶି ଏହି ରୋଗ ପାଇଁ ଏକ “ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଝଡ଼” ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ରୋଗଗୁଡ଼ିକର କାରଣ ଏବଂ ଏହାକୁ ରୋକିବାର ସହଜ ଉପାୟ।
ପାଗ ଢାଞ୍ଚା
ଏହି ଏପ୍ରିଲରେ, ଦିନରେ ପ୍ରବଳ ଗରମ ଏବଂ ରାତିରେ ହଠାତ୍ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି। କିଛି ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଷା ଏବଂ ମେଘ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏହି ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ଶରୀରକୁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପକାଇଥାଏ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଗାଜିଆବାଦର ଜଣେ ଜେନେରାଲ ଫିଜିସିଆନ୍ ଡାକ୍ତର ନେହା ଶର୍ମା କୁହନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନେ ପାଗ ଅନୁସାରେ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧୁନାହାଁନ୍ତି, ଯାହା କାରଣରୁ ଭାଇରାଲ୍ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ପ୍ରଦୂଷଣ – ଧୂଳିର ପ୍ରଭାବ
ଶୀତ ସରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ, ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦୂର ହୋଇନାହିଁ। ଗରମ ପବନ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ, ବାୟୁରେ ଧୂଳି ରହିଥାଏ, ଯାହା ଗଳା ଏବଂ ନାକରେ ଜ୍ୱଳନ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ସହଜରେ ହୋଇପାରେ।
ଦୁର୍ବଳ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି
ଶୀତଦିନେ ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କମ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ହଠାତ୍ ଗରମ ପ୍ରଭାବ ଶରୀରକୁ କ୍ଳାନ୍ତ କରିଦିଏ ଏବଂ ରୋଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ।
ଥଣ୍ଡା ପାନୀୟ ଏବଂ ଏସିର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ଲୋକମାନେ ଥଣ୍ଡା ପାଣି, ଆଇସକ୍ରିମ ଏବଂ ଏୟାର କଣ୍ଡିସନର ଆଡକୁ ଦୌଡ଼ି ଥାଆନ୍ତି। ଡାକ୍ତରମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ଏବଂ ଗଳା ସଂକ୍ରମଣର କାରଣ ହୋଇପାରେ।
ନିବାରଣ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
– ପ୍ରଚୁର ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସୁପ୍, ହଳଦୀ କ୍ଷୀର ଭଳି ଗରମ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ।
-ଜ୍ୱର କିମ୍ବା କାଶ ହେଲେ ଥଣ୍ଡା ଜିନିଷ ଏବଂ ଆଇସ୍କ୍ରିମ ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।
– କାଶିବା କିମ୍ବା ଛିଙ୍କିବା ସମୟରେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧନ୍ତୁ।
– ଷ୍ଟିମ୍ ନିଅନ୍ତୁ, ଏହା ଗଳା ଏବଂ ନାକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବ।
-ଭିଟାମିନ୍ ସି ଯୁକ୍ତ ଫଳ, ଅଦା, ରସୁଣ ଏବଂ ସବୁଜ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତୁ।
– ଯଦି ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ 5-6 ଦିନରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଥାଏ, ଜ୍ୱର ବଢ଼ିଯାଏ କିମ୍ବା ନିଶ୍ୱାସ ନେବାରେ କଷ୍ଟ ହୁଏ, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ।
(ଅସ୍ୱୀକୃତି: ଏଠାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନା ଘରୋଇ ଉପଚାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଡାକ୍ତରୀ ପରାମର୍ଶ ନିଅନ୍ତୁ। )