ଏହା ସହଜ ଉପାୟ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଯକୃତ ରୋଗ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ କମିଯିବ

ଚିକିତ୍ସା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯକୃତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଯଦି ଆମେ ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀରେ ସୁସ୍ଥ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବା, ତେବେ ଯକୃତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିବ। ବିଶ୍ୱ ଯକୃତ ଦିବସ (୧୯ ଏପ୍ରିଲ) ପୂର୍ବରୁ, ଡାକ୍ତରମାନେ ଆମକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଭଣ୍ଡାର ଲୁଚି ରହିଛି। ଆଜିକାଲି ସହର ସହିତ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ଯକୃତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଭଜା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଯକୃତ କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ
ପୂର୍ବରୁ ମଦ୍ୟପାନକୁ ଯକୃତ ରୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକମାନେ ମଦ୍ୟପାନ ନକରି ମଧ୍ୟ ‘ନନ୍-ଆଲକୋହଲିକ୍ ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ରୋଗ’ରେ ପୀଡିତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଖରାପ ଖାଦ୍ୟପେୟ, ମେଦବହୁଳତା ଏବଂ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅଭାବ। ‘ଫ୍ରଣ୍ଟିଅର୍ସ ଇନ୍ ନ୍ୟୁଟ୍ରିସନ୍’ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଶରୀରରେ ପ୍ରଦାହ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିବା ଖାଦ୍ୟ (ଯେପରିକି ଭଜା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ) ଖାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରନିକ୍ ଲିଭର ରୋଗ (CLD) ସମେତ ଗମ୍ଭୀର ଯକୃତ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା 16% ଅଧିକ ଥାଏ। ବିପରୀତରେ, ଯେଉଁମାନେ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି ସେମାନଙ୍କଠାରେ ଏହି ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଏ।
ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଏହାକୁ ରୋକାନ୍ତୁ
ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟେସନ୍ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଭାପତି ଡକ୍ଟର ସଞ୍ଜୀବ ସାଇଗଲ୍ କୁହନ୍ତି, “ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଲିଭର ରୋଗକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ରୋକାଯାଇପାରିବ। ମଦ୍ୟପାନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଆଳସ୍ୟମୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ଦ୍ୱାରା ଲିଭରକୁ ହେଉଥିବା କ୍ଷତିକୁ ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଭଲ କରାଯାଇପାରିବ।” ଯକୃତର ନିଜକୁ ସୁସ୍ଥ କରିବାର ପ୍ରଚଣ୍ଡ କ୍ଷମତା ଅଛି। ଯଦି ସମୟ ସହିତ ସଠିକ୍ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇପାରିବ। ଯଦି ଆମେ ତାଜା ଫଳ, ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଶସ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ ଖାଇବା, ତେବେ ଆମେ କେବଳ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, ବରଂ ଯକୃତକୁ ମଧ୍ୟ ମରାମତି କରାଯାଇପାରିବ।
ଡାକ୍ତର ସାଇଗଲ କୁହନ୍ତି, “ଯେତେବେଳେ ରୋଗୀମାନେ ସଫା ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ଯକୃତର ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ହୁଏ, ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଫେରି ଆସେ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜାୟ ରହେ। ଏଥିପାଇଁ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ୟାକେଟରେ ଥିବା ସୂଚନା ପଢିବା ଏବଂ କମ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।”
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ
ଯଦି ଆମେ ତାଜା ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା, ଘରେ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା, ପ୍ରଚୁର ପାଣି ପିଇବା ଏବଂ ସଚେତନ ହୋଇ ଖାଇବା, ତେବେ ଆମେ ଯକୃତ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବା। କିନ୍ତୁ ଚିନି ଯୁକ୍ତ ପାନୀୟ, ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଏବଂ ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ ଯକୃତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି। ‘ନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟ୍ସ’ ନାମକ ଏକ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶିତ ଅନ୍ୟ ଏକ ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ମିଠା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିବା ସ୍ଥୂଳକାୟ ପିଲାମାନେ ‘MASLD’ ନାମକ ଯକୃତ ରୋଗରେ ପୀଡିତ।
ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଫ୍ରୁକ୍ଟୋଜ୍ (ମିଠା ପାନୀୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟରେ ମିଳୁଥିବା) ଜମା ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ଫଳରେ ଯକୃତ ଚର୍ବି ଏବଂ ଇନସୁଲିନ୍ ସମସ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ତେଣୁ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରୁ ଅତିରିକ୍ତ ଚିନି ହ୍ରାସ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଯକୃତ ରୋଗକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ।